Persoonlijke lening

De persoonlijke lening en het doorlopende krediet zijn de twee meest voorkomende kredieten in Nederland. Ze vallen allebei onder de noemer consumptief krediet, waaruit blijkt dat de lening bedoeld zijn voor consumenten. Met een persoonlijke lening weet je vooraf goed waar je aan toe bent: je krijgt eenmalig een bedrag uitgekeerd en je moet de leensom en kosten binnen een bepaalde vooraf vastgestelde terugbetalen.

Wat is een persoonlijke lening precies?

Een persoonlijke lening komt van pas als je voor een grote uitgave staat en sparen niet tot de mogelijkheden behoort. Bij het afsluiten van een persoonlijke lening wordt van tevoren vastgelegd op welke datum de lening weer afgelost is en wat de kosten van de lening zijn. Je leent eenmalig de vooraf overeengekomen leensom. Dit wordt afgelost in vaste termijnen tegen een rente die ook vast staat. In tegenstelling tot bij een doorlopend krediet, is het bij een persoonlijke lening niet mogelijk om opnieuw de leensom op te nemen.

Looptijd en rente

De looptijd en de rente worden van tevoren vastgelegd. Omdat er voor beide partijen veel zekerheid is wat betreft de looptijd en rente, is de rente lager dan bij een doorlopend krediet. Omdat er geen sprake is van onderpand, is de rente hoger dan het geval is bij een hypotheek.

Voordelen en nadelen van een persoonlijke lening

Bij de meeste aanbieders van een persoonlijke lening is het mogelijk om extra af te lossen zonder dat je daarvoor een boete moet betalen. Tussentijds opnemen zoals bij een doorlopend krediet niet mogelijk, omdat het geleende bedrag in een keer wordt uitgekeerd aan het begin van de looptijd. Hiertegenover staat dat de rente lager is dan bij een doorlopend krediet.

Online geld lenen

Bij de meeste kredietverstrekkers is het mogelijk om online geld te lenen. Op deze manier kun je goed vergelijken wat de mogelijkheden zijn, en – indien het snel moet gebeuren – direct online een lening afsluiten. Op deze website zijn een aantal kredietverstrekkers te vinden waar online geld lenen mogelijk is.